Savjeti

lock-1

Kako zaštiti bicikl od krađe?

Bicikli se kradu na ulicama i stubištima, u dvorištima, garažama i u svim slabo osiguranim i manje prometnim mjestima. Krađu treba odmah prijaviti policiji, a kako ne bi ostali bez vašeg bicikla, korisno je pridržavati se nekih pravila.

Ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba.

Zabilježite tvornički broj okvira (serijski broj okvira nalazi se ukucan u okvir negdje s donje strane pogona ili na nekom manje vidljivom mjestu), te čuvajte račun o kupnji bicikla zbog dokaza vlasništva u slučaju krađe.

Ako na okviru bicikla nema broja, napravite sami oznaku ili više njih na okviru bicikla, tako da on postane unikatan te da ga možete prepoznati i nakon mogućeg ponovnog bojanja

Fotografirajte bickl

Koristite kombinaciju zaštite: sajla za vezanje i u-lock. Ne koristite ‘dječje’, jeftine lance i lokote sa četveroznamenkastim šiframa, koje kradljivci mogu lako prepiliti ili razbiti, nego spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.

Zaključajte i bravu na žbicama, ako je imate.

Ako niste u blizini parkirališta namijenjenog biciklima, svoje prijevozno sredstvo na dva kotača možete vezati za stablo ili čvrsti, metalni predmet poput stupa ili ograde. Bitno je imati dovoljno dugu sajlu kako biste je mogli provući kroz nekoliko mjesta na biciklu (kroz kotače i okvir).

Ne ostavljajte bicikl bez nadzora, po mogućnosti na vidljivim, osvijetljenim i lako dostupnim mjestima.

Zaključavajte ulazna vrata stubišta ili objekta gdje stanujete i gdje ostavljate bicikl, bez obzira na to koliko vas dugo neće biti. Povremeno obilazite to mjesto.

Zateknete li nepoznatu osobu u stambenim prostorijama, ponudite joj pomoć. Lopov, naime, ne voli čuti frazu: “oprostite, mogu li vam pomoći?”.

Ukradu li vam bicikl, krađu prijavite u vašoj policijskoj postaji, a na internetskim oglasnicima i forumima ostavite njegov detaljan opis i fotografiju.